Uwielbiam chłodnik - wstyd się przyznać, ale ta miłość przyszła całkiem niedawno, kiedy spróbowałam tej wersji pysznej, letniej zupy według przepisu mojej babci przepadłam. W ciepłe dni robimy ten chłodnik minimum raz w tygodniu;)
SKŁADNIKI:
1l maślanki
1 pęczek botwinki
1 ugotowany burak
1 pęczek rzodkiewki
1 ogórek zielony
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
jajka ugotowane na twardo do podania
WYKONANIE:
2. Na łyżce masła podsmaż cebulkę i buraczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmaż;
7. Do średniej wielkości garnka wlej maślankę, dodaj przestudzone, podsmażone warzywa, ugotowanego i startego buraka oraz rzodkiewkę i ogórka. Całość wymieszaj. Dopraw wedle uznania solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z jajkiem i ziemniakami.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz