Uwielbiam pasztety warzywne. Wcale nie smakują gorzej niż te mięsne - powiedziałabym nawet, że są smaczniejsze;) Nawet moja rodzina, która lubi mięso zachwyca się tym przepisem. Pasuje na kanapki, ale rownież jako zamiennik mięsa do sosu i ziemniaków :)
SKŁADNIKI:
FORMA 20x10 cm
1 szklanka soczewicy zielonej - ugotować wg. przepisu na opakowaniu
2 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 jajka
ok. 5 łyżek bułki tartej
przyprawy:
1 łyżka soli ( do ugotowania soczewicy)
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka wędzonej papryki
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pół łyżeczki kolendry
WYKONANIE:
2. Na łyżce rozgrzanego oleju podsmaż cebulkę;
3. Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj razem jeszcze przez chwilę;
5. Dodaj przyprawy i wymieszaj masę łyżką;
7. Na koniec dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj masę na pasztet łyżką;
8. Przełóż masę do foremki wysmarowanej masłem i obficie posypanej bułką tartą. Piecz 55min w 180st C lub chwilę dłużej - wierzch powinien być zrumieniony.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz