Placki ziemniaczane to smak dzieciństwa. Najlepiej smakowały u babci - polane śmietaną i posypane cukrem ;) Teraz lubię je jeść z sosem pieczarkowym i buraczkami. Są pyszne!
SKŁADNIKI:
2 kg ziemniaków
3 jajka
ok. 3-4 łyżki mąki pszennej
2 cebule
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
WYKONANIE:
1. Ziemniaki i cebulę obierz a następnie zetrzyj w maszynce bądź ręcznie. Poczekaj ok. 10-15 min i odlej wodę;
2. Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Całość wymieszaj łyżką;
3. Smaż placki na rozgrzanynm oleju z obydwu stron na złoty kolor. Podawaj ze śmietaną bądź z sosem pieczarkowym - tak jak lubisz :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz