Uwielbiam rabarbar i wszystko co można z nim zrobić - ten przepis to najpyszniejsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. A do tego jest dziecinnie proste - spróbuj!
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 x 24 cm
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
0.5 szklanki oleju
1.5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody
+ 200 g rabarbaru
200 g śliwek ( u mnie ze sloika w zalewie)
KRUSZONKA:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
20 g masła
WYKONANIE:
1. Najpierw przygotuj kruszonkę: połącz ze sobą wszystkie składniki i "ugniataj" widelcem bądź rozcieraj w palcach aż powstanie kruszonka. Odstaw ją do lodówki na czas przygotowywania ciasta;
2. Jajka w temperaturze pokojowej ucieraj z cukrem pudrem aż do powstania jasnej, puszystej masy (min. 10 min);
4. Na koniec dodawaj partiami przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Miksuj na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników;
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz