Przepis na tę szarlotkę dostałam od koleżanki, która pracuje w cukierni. Ciasto wychodzi tak pyszne, że ciężko skończyć na jednym kawałku :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
KRUCHE:
3 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła
0.5 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 pełne łyżki śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 2 kg jabłek
0.5 szklanki cukru
+ bułka tarta
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche umieść w misie robota i wyrabiaj aż powstanie gładkie, jednolite ciasto;
2. Ciasto podziel na pół. Jedną częścią wyklej dno formy wyłożonej papierem i wstaw do lodówki na czas przygotowywania jabłek. Drugą część ciasta owiń folią i również włóż do lodówki;
4. Do jabłek dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie odlej sok;
6. Wierzch jabłek ponownie posyp bułką tartą i poukładaj porwane na kawałki ciasto;
7. Wstaw szarlotkę do piekarnika. Piecz w 180st C przez ok. 60-65 min.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz