Montana to wynik kolejnych eksperymentów w kuchni - niby takie proste, nic skomplikowanego a efekt końcowy wręcz genialny. Wyszło baardzo smaczne i super wygląda ;)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
5 jajek
0.5 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
5 łyżek oleju
MUS:
ok. 800 g truskawek
2 galaretki czerwone
KREM:
330 ml śmietanki 30/36%
500 g serka mascarpone
0.5 szklanki cukru pudru
WYKONANIE:
2. Dodawaj partiami przesiane suche składniki i delikatnie mieszaj masę szpatułką lub drewnianą łyżką;
3. Wlej olej i ponownie wymieszaj masę;
4. Ciasto na biszkopt przelej do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stC na ok. 45 min ( piecz do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
5. Truskawki zblenduj na gładki mus;
6. Zagotuj mus, następnie wyłącz palnik i wsyp galaretki. Całość bardzo dokładnie wymieszaj aby galaretki się rozpuściły;
7. 1 blat biszkoptu włóż do formy. Boki zabezpiecz folią rantową, spód możesz dodatkowo obłożyć folią spożywczą. 2/3 gorącego musu wylej na biszkopt;
8. Na mus połóż drugi blat biszkoptu i lekko dociśnij. Kiedy mus przestygnie wstaw ciasto do lodówki aby stężało;
12. Na wierzchu rozsmaruj resztę musu i wstaw ciasto do lodówki aby dokładnie zastygło - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz