Przepis na to ciasto znalazłam jakiś czas temu w internecie. Miało być trzykolorowe - wyszło jak widać.. Na szczęście to jest jedyny mankament bo w smaku jest genialne, więc dzielę się z Wami przepisem ;)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 x 24 cm
KRUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
250 g masła
0.5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
MASA:
3 kubki śmietany 18% po 330 g
6 białek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
3 budynie malinowe
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche przełóż do misy robota i wyrób gładkie, jednolite ciasto;
4. Przygotuj trzy miski. Białka podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kubek śmietany i waniliowy budyń. Krótko zmiksuj - do połączenia składników;
5. Do drugiej miski dodaj kolejny kubek śmietany i 1 budyń malinowy. Ponownie krótko zmiksuj aż składniki się połączą;
6. Do trzeciej miski dodaj ostatnią śmietanę i 2 malinowe budynie. Znowu zmiksuj całość na jednolitą masę;
7. Na podpieczony spód wylej kolejno: masę z dwoma budyniami malinowymi, następnię tą z jednym budyniem malinowym i za końcu masę waniliową;
8. Na wierzchu poukładaj pokrojone lub starte ciasto. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 55-60 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz