Pierogi z truskawkami to mój smak dzieciństwa. Kiedy tylko pojawiały się na polu truskawki mama robiła dla nas hurtowe ilości pierogów.. Tyle lat a ja nadal je uwielbiam i robię je teraz dla swojej rodziny. ;)
SKŁADNIKI:
500 mąki pszennej
250 ml gorącej wody
50 g masła
szczypta soli
+ pokrojone na mniejsze kawałki truskawki ( ok. 200-300g)
cukier wedle uznania ( moje truskawki były bardzo słodkie więc dałam ok. 2 łyżeczki)
WYKONANIE:
1. Mąkę, gorącą wodę wymieszaną z masłem i szczyptę soli wrzuć do misy robota i wyrób gładkie, elastyczne ciasto;
2. Ciasto podziel na mniejsze części - każdą z nich rozwałkuj na duży, cienki okrąg i powycinaj szklanką kółka na pierogi;
3. Na każde "kółko" ciasta nakładaj łyżeczką truskawki wymieszane z cukrem (nie za dużo, aby pierogi chciały się ładnie skleić) i zlepiaj dokładnie brzegi;
4. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj ok. 1 łyżkę oleju i wrzucaj partiami pierogi. Gotuj ok. 2min od wypłynięcia. Następnie wyjmuj je łyżką cedzakową i podawaj na gorąco ze śmietaną i cukrem ;)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz