Sezon na rabarbar trwa w najlepsze:) A ten przepis jest super prosty i ciasto wychodzi bardzo smaczne. W sam raz na szybko do kawy :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 x 24 cm
KRUCHE:
300 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
200 g zimnwgo masła
3 żółtka
BUDYŃ:
750 ml mleka
2 budynie śmietankowe
2 lyżki cukru pudru
+ rabarbar ( ok. 7-8 łodyg)
WYKONANIE:
2. Przygotuj budyń: w 0.5 szklanki mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z dodatkiem cukru;
3. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i gotuj budyń na niewielkim ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje;
4. Formę wyłożoną papierem do pieczenia wyklej połową ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na 15min. Drugą połowę ciasta wstaw do lodówki;
5. Na podpieczony spód wyłóż umyty i pokrojony na małe kawałki rabarbar a następnie równomiernie rozłóż ciepły budyń;
6. Na wierzch zetrzyj drugą połowę ciasta i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 35min w 180st C.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz