Upiekłam to ciasto ostatnio na urodziny koleżanki - była zachwycona ;) Wszyscy się zajadali i prosili o przepis. Póki sezon trwa - robię je na okrągło.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 x 24 cm
250 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
2 łyżki cukru
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
BEZA:
4 białka
0.5 szklanki cukru pudru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
+ kilka łodyg rabarbaru ( 5-6)
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche przełóż do misy robota i wyrób gładkie jednolite ciasto;
3. Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem a następnie podpiecz w 180stC przez ok. 15min;
4. Zacznij ubijać białka. Po chwili dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż powstanie gęsta i błyszcząca piana;
6. Na podpieczony spód wyłóż umyty i pokrojony na niewielkie kawałki rabarbar a następnie równomiernie rozsmaruj pianę z białek;
7. Wstaw ciasto do piekarnika (1 półka poniżej środkowej) nagrzanego do 170st C na 20 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 60st C i piecz jeszcze przez 15 min. Studź ciasto z uchylonym piekarniku.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz