Przepis na to ciasto znalazłam w starym zeszycie mamy na kawałku kartki - nie pamięta od kogo go dostała stąd ta nazwa. Jedno jest pewne - ciasto smakuje wyśmienicie :)
SKŁADNIKI:
FORMA 24x24 cm
2 średnie opakowania herbatników
KREM:
200 g miękkiego masła
600 ml mleka
2 budynie śmietankowe
ok. 2-3 łyżki cukru pudru (można więcej, wedle uznania)
+ ok. 150 g wiórków kokosowych
MUS:
600 ml wrzątku
2 galaretki ( dałam zielone)
450 g mango ( u mnie mrożone)
WYKONANIE:
1. Najpierw przygotuj krem: rozmieszaj proszki budyniowe w 0.5 szklanki mleka;
2. Resztę mleka zagotuj. Kiedy zacznie się pienić wlej cienkim strumieniem rozmieszane proszki i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gęsty, jednolity i gładki budyń;
6. Na dnie formy wyłożonej papierem ułóż herbatniki. Boki możesz dodatkowo zabezpieczyć folią rantową. Następnie rozsmaruj krem;
10. Lekko tężejący mus wylej na wierzch i wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Może póżno komentuję, ale jutro będę robić te ciasto. Mam nadzieję, że moim dzieciakom 18-latce i mojemu 10-latkowi zasmakują, no i oczywiście mężowi. Twoje przepisy są bardzo pomocne, kiedy już czasami nie mam pomysłu co zrobić: czy to na obiad, czy deser. Dużo zdrówka i wszystkiego dobrego.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ciasto smakowalo. Pozdrawiam całą rodzinę i dziękuję za miłe słowa! :)
Usuń