To ciasto to jedno z lepszych jakie ostatnio jadłam. Bardzo proste a jednocześnie tak pyszne, że będę wracać do tego przepisu baardzo często. :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
2 opakowania herbatników kakaowych (po 250 g każde)
1 duży słoik dżemu czereśniowego ( można dodać wiśniowy lub porzeczkowy)
KREM:
200 g miękkiego masła
600 ml mleka
2 budynie śmietankowe
ok. 2-3 łyżki cukru pudru (można więcej, wedle uznania)
WYKONANIE:
1. Przygotuj krem: w 0.5 szklanki mleka rozmieszaj dokładnie proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj;
2. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i ciągle mieszając gotuj na minimalnym ogniu aż budyń zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia;
6. W formie wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj herbatniki. Boki blaszki możesz dodatkowo zabezpieczyć folią rantową;
10. Na koniec wyłóż ostatnią warstwę ciastek i rozsmaruj resztę kremu. Wstaw ciasto do lodówki na min. 2 h aby stężało.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz