Słodkie bułeczki drożdżowe najlepiej smakują ze szklanką mleka. Zawsze robię podwójną porcję żeby dla wszystkich wystarczyło. Są pyszne 😍
SKŁADNIKI:
na ok. 60szt
1200 g mąki
50 g świeżych drożdży
3 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
100 g cukru pudru
330 ml ciepłego mleka
150 g roztopionego masła
+ 1 sloiczek dżemu wiśniowego ( lub innego ulubionego)
WYKONANIE:
1. Drożdże rozkrusz do szklanki, zasyp łyżką cukru i odstaw do rozpuszczenia. Możesz przyśpieszyć proces - dodać odrobinę ciepłego mleka i wymieszać;
2. Do misy robota wsyp mąkę i cukier. Dodaj rozpuszczone masło, mleko, jajka i płynne drożdże. Wyrabiaj ciasto robotem (bądź ręcznie) aż będzie gładkie i sprężyste;
5. Ciasto podziel na równe porcje ( u mnie każda po ok. 27-30g);
6. Każdą porcję ciasta formuj na kulkę, spłaszczaj, na środek kładź niewielką porcję dżemu ( lub np. świeżych owoców) i zaklejaj. Układaj łączeniem do dołu;
7. Bułeczki ułóż na dużej blaszce tak aby się delikatnie dotykały, przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 20min do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj je rozmąconym jajkiem;
8. Blaszkę z bułeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 12-15min. Pilnuj aby się nie zrumieniły za mocno.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz