Genialne w swojej prostocie ciasto drożdżowe z owocami😍 Robię zawsze kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy a brakuje mi czasu na bardziej skomplikowane wypieki.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
550 g mąki pszennej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
250 ml ciepłego mleka
130 g roztopionego masła
50 g drożdży
KRUSZONKA:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
20 g masła
+ 2 pomarańcze
odrobina bułki tartej
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę przełóż do miseczki i rozcieraj w palcach lub widelcem aż do powstania kruszonki. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania ciasta;
3. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier, resztę mleka, roztopione masło i rozczyn. Wyrób gładkie, jednolite ciasto;
6. Wierzch posyp kruszonką i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180st C na 60 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz