Galaktyka to pyszne ciasto z dość nietypowym kremem. Zrobiłam je pierwszy raz na ostatnie rodzinne przyjęcie i wszyscy byli zachwyceni. ;)
SKŁADNIKI:
FORMA o śr. 24 cm
SPÓD:
200 g kakaowych herbatników
130 g roztopionego masła
KREM:
500 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
3 jajka
2 łyżeczki żelatyny
GALARETKA:
150 g jagód
2 galaretki czerwone
650 ml wrzątku
+ słoiczek dżemu ( u mnie czereśniowy)
WYKONANIE:
3. Na dnie formy wyłożonej papierem rozsmaruj dokładnie masę herbatnikową i mocno dociśnij. Wstaw blaszkę do lodówki na czas przygotowywania kremu;
4. Jajka z cukrem ubij na parze ( zajmie Ci to ok. 10 min);
9. Na koniec wlej przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę i dokładnie zmiksuj;
12. Galaretki rozmieszaj we wrzątku. Zwróć uwagę aby się dokładnie rozpuściły - inaczej będą w cieście grudki;
14. Wylej tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i wstaw do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz