lipca 23, 2022

Prometeusz

Upiekłam to ciasto ostatnio na urodziny cioci zamiast tortu. Wyszło tak pyszne, że ciężko było skończyć na jednym kawałku - pół rodziny prosiło o przepis.
ciasta i desery, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem, mocno czekoladowe ciasto, łatwe ciasto czekoladowe, krem czekolady do ciasta, krem z czekoladą, ciasto z czekoladą



SKŁADNIKI:
FORMA 24x24 cm

CIASTO:
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
100 g roztopionej gorzkiej czekolady
260 g mąki pszennej
35 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 szklanki mleka
KREM:
330 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
200 g roztopionej mlecznej czekolady
POLEWA z tego przepisu --> KLIK

WYKONANIE:

1. Miękkie masło z cukrem pudrem zmiksuj na jasną i puszystą masę;
2. Ciągle miksując dodawaj po jednym jajku;
3. Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i ponownie zmiksuj ciasto;


4. Na koniec dodawaj naprzemiennie mleko i przesiane suche składniki. Mieszaj ciasto łyżką tylko do połączenia składników;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego d 170stC na ok. 40min ( piecz dos uchego patyczka);
6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno;
7. Dodaj serek mascarpone i krótko zmiksuj;


8. Na koniec wlej wystudzoną, ale nadal płynną czekoladę i ponownie krótko zmiksuj krem;
9. Na dno formy włóż 1 blat przekrojonego ciasta czekoladowego i rozsmaruj krem;
10. Na krem połóż drugi blat ciasta i lekko dociśnij. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj wierzch polewą czekoladową.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem, mocno czekoladowe ciasto, łatwe ciasto czekoladowe, krem czekolady do ciasta, krem z czekoladą, ciasto z czekoladą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger