Upiekłam to ciasto ostatnio na urodziny cioci zamiast tortu. Wyszło tak pyszne, że ciężko było skończyć na jednym kawałku - pół rodziny prosiło o przepis.
SKŁADNIKI:
FORMA 24x24 cm
CIASTO:
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
100 g roztopionej gorzkiej czekolady
260 g mąki pszennej
35 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 szklanki mleka
KREM:
330 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
200 g roztopionej mlecznej czekolady
POLEWA z tego przepisu --> KLIK
WYKONANIE:
4. Na koniec dodawaj naprzemiennie mleko i przesiane suche składniki. Mieszaj ciasto łyżką tylko do połączenia składników;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego d 170stC na ok. 40min ( piecz dos uchego patyczka);
10. Na krem połóż drugi blat ciasta i lekko dociśnij. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj wierzch polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz