lipca 07, 2022

Pulpety z indyka

Pulpeciki z indyka to świetny pomysł na dość szybki i mało skomplikowany obiad. Z ziemniakami i surówką smakują wyśmienicie.dania obiadowe, pulpety z indyka, pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym, pulpeciki z indyka, pulpety w sosie koperkowym, pulpety w sosie śmietanowym



SKŁADNIKI:

400 g mięsa mielonego z piersi indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
ok. 3-4 łyżki bułki tartej lub 1 mała kajzerka
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki pieprzu
+ mąka do obtoczenia
SOS:
250 ml bulionu warzywnego ( lub wody)
200 g śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 pęczek koperku
sól, pieprz do smaku

sklep z artykułami do domu, sklep internetowy z artykułami kuchennymi, formy do pieczenia, akcesoria do pieczenia, akcesoria kuchenne

WYKONANIE:

1. Cebulę drobno pokrój;
2. Na łyżce masła zeszklij pokrojoną cebulkę;


3. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmaż;
4. Do miski wrzuć mięso, dodaj przestudzoną cebulkę, bułkę tartą, sól, pieprz i jajko; Wymieszaj mięsną masę łyżką a następnie wyrabiaj ją w dłoni aż będzie jednolita i zwarta;
5. Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące;
6. Na rozgrzanym oleju ( bądź łyżce masła) podsmaż pulpeciki z obydwu stron;
7. Następnie podlej je bulionem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 10 min;
8. W śmietance rozmieszaj bardzo dokładnie mąkę ( tak aby nie było grudek;


9. Koperek drobno posiekaj;
10. Zdejmij pulpety z patelni. Do gotującego się bulionu wlej śmietankę z mąką i instensywnie mieszając gotuj sos aż lekko zgęstnieje. Następnie wrzuć posiekany koperek i gotuj jeszcze przez chwilę;
11. Na koniec wrzuć pulpety do sosu. Chwilę razem gotuj i od razu podawaj. Świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką :)



SMACZNEGO :)

dania obiadowe, pulpety z indyka, pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym, pulpeciki z indyka, pulpety w sosie koperkowym, pulpety w sosie śmietanowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger