Trochę inna wersja klasycznego ciasta, które chyba znają wszyscy 😍 Jest równie pyszne.. a może nawet LEPSZE:)
SKŁADNIKI:
KRUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
GALARETKA:
3 galaretki czerwone
700 ml wrzątku
750 g borówek
BEZA:
3 biała
100 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
KREM:
500 ml śmietanki 36%
500 g serka mascarpone
ok. 1/3 szklanki cukru pudru
2 szt śmietan-fix (jeśli masa jest zbyt luźna)
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i wyrób gładkie, jednolite ciasto;
3. Wstaw kruche do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 20 min ( ma się lekko zrumienić);
4. Przygotuj bezę: zacznij ubijać białka. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż powstanie gęsta i błyszcząca piana;
6. Wyłóż pianę na formę do pieczenia pokrytą papierem i rozsmaruj do rozmiaru ciasta kruchego. Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do 140stC na 60 min. Po tym czasie uchyl drzwiczki i wystudź bezę;
7. Galaretki rozpuść we wrzątku;
9. Na kruche wylej tężejącą galaretkę i wstaw ciasto do lodówki aby całkiem stężało;
10. Przygotuj krem: schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem ( może być dodatkowo ze śmietan-fixem);
12. Wyłóż krem na stężałą galaretkę i wyrównaj;
13. Na wierzchu połóź bezę i lekko dociśnij. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz