Domowe ciasto drożdżowe to najlepsze co może być 😍 Ten przepis dostałam od sąsiadki - starszej kobiety, która zna się na rzeczy. :) Ciacho wyszło PRZEPYSZNE!
SKŁADNIKI:
FORMA 31 x 14 cm
20 g świeżych drożdży
750 g mąki
50 g cukru pudru
1 szklanka ciepłego mleka
120 g roztopionego masła
3 żółtka
+1 białko
KRUSZONKA:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
20 g masła
+ garść czarnych porzeczek
180stC - ok. 35-40 min
WYKONANIE:
2. Do misy robota wsyp mąkę, cukier puder, roztopione masło, żółtka i rozczyn. Wyrób gładkie i jednolite ciasto a następnie przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 1.5h do wyrośnięcia;
3. W międzyczasie przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki przesyp do miseczki i ugniataj widelcem aż do powstania kruszonki. Następnie wstaw ją do lodówki;
4. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstaw ponownie na ok. 30 min;
5. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym białkiem i posyp owocami ( u mnie czarna porzeczka);
6. Na owocach rozsyp kruszonkę i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180st C (z termoobiegiem) na ok. 35-40 min.
SMACZNEGO :)
zrobiłam ciasto i wyrzuciłam do kosza !!! jest tak twaqrde ze nie mogłam wyrobić cos jest nie tak z tym przepisem za mało mleka ?
OdpowiedzUsuń