Przepis na to ciasto wymyśliłam sobie ostatnio w kuchni kiedy brakowało mi składników aby upiec coś innego.. Wyszło PRZEPYSZNE:)
SKŁADNIKI:
FORMA 24 x 24 cm
2 opakowania maślanych herbatników ( po 250g każde)
KREM:
750 ml mleka
2 budynie śmietankowe
ok. 2-3 łyżki cukru
200 g masła
100 g wiórek kokosowych
+ 1 słoik dżemu wiśniowego
GALARETKA:
1 słoik wiśni w syropie ok. 700 ml
+ 300 ml wody
2 galaretki czerwone lub 20g żelatyny
WYKONANIE:
1. Najpierw przygotuj krem: rozmieszaj proszki budyniowe w 0.5 szklanki mleka;
2. Resztę mleka zagotuj - kiedy zacznie się pienić wlej rozmieszane proszki i gotując na małym ogniu ciągle mieszaj aż do powstania gęstego, jednolitego budyniu;
3. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem. Następnie dodawaj stopniowo wystudzony budyń i miksuj aż do powstania jednolitego kremu;
5. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę ciastek;
6. Rozsmaruj cienką warstwę dżemu;
9. Wyłóż równomiernie resztę kremu;
11. Owoce razem z sokiem ( i dodaną wodą - łącznie ma być ok. 900-1000 ml płynu) zagotuj. Następnie zdejmij garnek z palnika i wsyp galaretki ( bądź żelatynę) i bardzo dokładnie wymieszaj;
12. Tężejącą galaretkę wylej delikatnie na wierzch ciasta i wyrównaj. Wstaw całość do lodówki - min. na kilka godzin.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz