sierpnia 13, 2022

Sekret teściowej

Przepis na to ciasto o intrygującej nazwie dostałam od koleżanki. Mówiła, że to popisowe ciasto jej teściowej. Niby takie proste a pyszne.
ciasta i desery, kruche z owocami, kruche z bezową pianką, ciasto kruche z sezonowymi owocami, kruche z jagodami i wiśniami,



SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 x 24 cm

KRUCHE:
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
2 łyżki cukru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
+ 750 g wiśni ( u mnie pół na pół z czarną porzeczką)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
BEZA:
4 białka
150 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i wyrób gładkie, jednolite ciasto;
2. Dno blaszki wyłożonej papierem wyłóż 2/3 ciasta a następnie podpiecz je przez ok. 15 min w 180stC;
3. Białka z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę;


4. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko zmiksuj;
5. Odsączone z nadmiaru soku owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną;
6. Na podpieczony spód wyłóż owoce i pianę z białek;


7. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta i wstaw całość do piekarnika na ok. 40min (w 180stC).



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, kruche z owocami, kruche z bezową pianką, ciasto kruche z sezonowymi owocami, kruche z jagodami i wiśniami,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger