Stary przepis na genialny sernik mojej mamy krąży wśród rodziny i znajomych od lat. Piekę go zawsze kiedy świeże maliny dojrzewają na krzakach. Jest przepyszny!
SKŁADNIKI:
FORMA 24 x 24 cm
1 opakowanie herbatników kakaowych ( ok. 250g)
1 kg sera ( u mnie President)
10 jajek
250 g miękkiego masła
0.5 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy
3 galaretki malinowe
1 l wrzątku
ok. 450 g malin
WYKONANIE:
2. Zacznij miksować miękkie masło. Po chwili dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się całkowicie rozpuści a masło stanie się puszyste;
6. Na koniec dodaj pianę z białek. Wymieszaj całość łyżką lub zmiksuj na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników;
7. Na dnie formy wyłożonej papierem poukładaj herbatniki. Następnie wylej masę sernikową, wyrównaj i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180stC na 1.5h (na dno piekarnika możesz wstawić naczynie z wodą, ale nie jest to konieczne). Wystudź sernik w uchylonym piekarniku;
8. Galaretki dokładnie rozmieszaj we wrzątku;
9. Na serniku poukładaj maliny, następnie zalej je tężejącą galaretką i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz