września 24, 2022

Zachcianka

Zrobiłam to ciasto na urodziny córeczki. Jest dość proste a bardzo smaczne. I ładnie prezentuje się na stole. Będę robić je częściej.
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto z masą budyniową, ciasto z kremem z mleczną czekoladą, ciasto z kremem czekoladowym, krem do ciasta z białą czekoladą




SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

BISZKOPT:
5 jajek
0.5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
1 l mleka
3 budynie śmietankowe
3 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
200 g miękkiego masła
2 mleczne czekolady
2 białe czekolady
+ dżem malinowy/porzeczkowy/wiśniowy ( dałam mus malinowy bo zostało mi trochę z tych DESERKÓW)
POLEWA:
5-6 łyżek śmietanki 30%
50 g czekolady gorzkiej

WYKONANIE:

1. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier puder i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
2. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku;
3. Dodaj przesiane suche składniki i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj ciasto;


4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia;
5. Wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 20-25 min. Piecz do suchego patyczka. Po przestudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
6. Przygotuj budyń: w 0.5 szklanki mleka rozmieszaj budynie w proszku, żółtka oraz mąkę;
7. Resztę mleka zagotuj. Kiedy zacznie się pienić wlej rozmieszane proszki budyniowe i gotując na małym ogniu ciągle mieszaj. Ma powstać gładki i gęsty budyń;


8. Podziel budyń na pół. Do jednej części dodaj pokruszoną białą czekoladę a do drugiej mleczną. Rozmieszaj dokładnie obydwa budynie i odstaw do wystudzenia;

9. Połowę miękkiego masła zmiksuj. Zacznij dodawaj stopniowo mleczny budyń i miksuj aż do powstania jednolitej masy;
10. Biszkopt przełóż do formy. Boki możesz dodatkowo zabezpieczyć folią rantową. Rozmsaruj cienką warstwę dżemu;
11. Następnie rozsmaruj mleczną masę i wstaw ciasto do lodówki;
12. Drugą połowę masła również zmiksuj. Dodawaj porcjami budyń z białą czekoladą i miksuj aż masa będzie jednolita;


13. Wyłóż masę z białą czekoladą na masę mleczną i przykryj wierzch drugim blatem biszkoptu;
14. Przygotuj polewę: śmietankę mocno podgrzej, następnie wyłącz palnik, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż do powstania jednolitej polewy. (Jeśli jest zbyt gęsta dodaj odrobinę śmietanki;

15. Polewę rozsmaruj równomiernie na wierzchu ciasta i wstaw je do lodówki, minimum na 2-3 godziny.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto z masą budyniową, ciasto z kremem z mleczną czekoladą, ciasto z kremem czekoladowym, krem do ciasta z białą czekoladą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger