Zrobiłam to ciasto na urodziny córeczki. Jest dość proste a bardzo smaczne. I ładnie prezentuje się na stole. Będę robić je częściej.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
BISZKOPT:
5 jajek
0.5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
1 l mleka
3 budynie śmietankowe
3 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
200 g miękkiego masła
2 mleczne czekolady
2 białe czekolady
+ dżem malinowy/porzeczkowy/wiśniowy ( dałam mus malinowy bo zostało mi trochę z tych DESERKÓW)
POLEWA:
5-6 łyżek śmietanki 30%
50 g czekolady gorzkiej
WYKONANIE:
1. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier puder i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
5. Wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 20-25 min. Piecz do suchego patyczka. Po przestudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
6. Przygotuj budyń: w 0.5 szklanki mleka rozmieszaj budynie w proszku, żółtka oraz mąkę;
7. Resztę mleka zagotuj. Kiedy zacznie się pienić wlej rozmieszane proszki budyniowe i gotując na małym ogniu ciągle mieszaj. Ma powstać gładki i gęsty budyń;
8. Podziel budyń na pół. Do jednej części dodaj pokruszoną białą czekoladę a do drugiej mleczną. Rozmieszaj dokładnie obydwa budynie i odstaw do wystudzenia;
9. Połowę miękkiego masła zmiksuj. Zacznij dodawaj stopniowo mleczny budyń i miksuj aż do powstania jednolitej masy;
10. Biszkopt przełóż do formy. Boki możesz dodatkowo zabezpieczyć folią rantową. Rozmsaruj cienką warstwę dżemu;
12. Drugą połowę masła również zmiksuj. Dodawaj porcjami budyń z białą czekoladą i miksuj aż masa będzie jednolita;
14. Przygotuj polewę: śmietankę mocno podgrzej, następnie wyłącz palnik, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż do powstania jednolitej polewy. (Jeśli jest zbyt gęsta dodaj odrobinę śmietanki;
15. Polewę rozsmaruj równomiernie na wierzchu ciasta i wstaw je do lodówki, minimum na 2-3 godziny.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz