Pyszne, lekko kwaśne, przełamane nutą kawy.. wprost idealne deserki do kawy :) Robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni.
SKŁADNIKI:
na ok. 8 deserków
1 opakowanie biszkoptów - u mnie podłużne ( ok. 200g)
0.5 szklanki mocnej kawy ( u mnie 2 łyżeczki rozpuszczalnej)
ok. 400 g malin
3-4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżeczki kakao
330 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
opcjonalnie cukier do kremu
1 śmietan-fix
WYKONANIE:
3. Maliny przełóż do garnka i zagotuj - następnie dodaj cukier puder, mąkę ziemniaczaną i gotuj chwilę ciągle mieszając aż mus delikatnie zgęstnieje;
4. Na dnie pucharków ułóż po 2-3 kawałki herbatników nasączonych kawą, posyp je odrobiną kakao i wyłóż pierwszą warstwę kremu śmietankowego;
5. Ułóż drugą warstwę herbatników nasączonych w kawie i ponownie posyp je kakao;
6. Wyłóż mus malinowy, ponownie krem śmietankowy i wierzch posyp kakao. Możesz również edekorować wierzch kolejnymi pokruszonymi herbatnikami nasączonymi w kawie.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz