Pyszna, wegetariańska wersja popularnych flaczków ;) Jak dla mnie smakują lepiej niż te mięsne. Polecam sprówać w sezonie grzybowym.
SKŁADNIKI:
1 l bulionu ( u mnie warzywny, ale może być również mięsny)
4 średniej wielkości kapelusze kanii
1 średnia cebula
sól, pieprz do smaku
przyprawa do flaków ( opcjonalnie)
ZASMAŻKA:
2 pełne łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
WYKONANIE:
4. Do cebulki dodaj pokrojone grzyby, dopraw je solą i pieprzem. Smaż na średniej mocy palnika aż kanie zmiękną;
5. W garnku zagotuj bulion, dodaj zawartość patelni, przyprawę do flaków i gotuj przez kilka minut;
6. Przygotuj zasmażkę: masło rozpuść na patelni. Kiedy zacznie się smażyć wsyp mąkę i mieszaj energicznie aż całość zacznie się rumienić. Ważne, aby nie było grudek;
7. Do zupy dodaj zasmażkę. Zagotuj całość i gotowe.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz