października 06, 2022

Flaczki z kanii

Pyszna, wegetariańska wersja popularnych flaczków ;) Jak dla mnie smakują lepiej niż te mięsne. Polecam sprówać w sezonie grzybowym.

dania obiadowe, zupa z kanii, flaczki wegetariańskie, flaczki z kanii, zupa wegetariańska




SKŁADNIKI:

1 l bulionu ( u mnie warzywny, ale może być również mięsny)
4 średniej wielkości kapelusze kanii
1 średnia cebula
sól, pieprz do smaku
przyprawa do flaków ( opcjonalnie)
ZASMAŻKA:
2 pełne łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej

WYKONANIE:

1. Cebulę pokrój w drobniutką kostkę;
2. Na łyżce oleju zeszklij cebulkę;


3. Umyte i dokładnie osuszone kapelusze kanii pokrój w paski;
4. Do cebulki dodaj pokrojone grzyby, dopraw je solą i pieprzem. Smaż na średniej mocy palnika aż kanie zmiękną;
5. W garnku zagotuj bulion, dodaj zawartość patelni, przyprawę do flaków i gotuj przez kilka minut;
6. Przygotuj zasmażkę: masło rozpuść na patelni. Kiedy zacznie się smażyć wsyp mąkę i mieszaj energicznie aż całość zacznie się rumienić. Ważne, aby nie było grudek;

7. Do zupy dodaj zasmażkę. Zagotuj całość i gotowe.



SMACZNEGO :)

dania obiadowe, zupa z kanii, flaczki wegetariańskie, flaczki z kanii, zupa wegetariańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger