Przepis na to ciasto dostałam od przyjaciółki. Wyszło przepyszne, więc polecam upiec do kawy! :)
FORMA o śr. 24cm
370 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka gałki muszktołowej
szczypta soli
360 ml oleju
6 jajek
120 g cukru pudru
630 g puree z dyni ( u mnie z 1 małej dynii)
KREM:
120 g miękkiego masła
250 g serka mascarpone
120 g cukru pudru
+ 1 mały słoiczek dżemu ( u mnie czereśniowy)
55 min w 180stC
WYKONANIE:
1. Do dużej miski przełóż puree z dyni, jajka, olej i cukier puder. Zmiksuj składniki na gładką masę;
4. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 55 min;
5. Przygotuj krem: miękkie masło, mascarpone i cukier puder przełóż do miski. Zmiksuj całość na gładki krem;
6. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Jeden posmaruj dżemem i przykryj drugim. Na wierzchu rozsmaruj krem. Wstaw ciasto do lodówki min. na 2-3 h. Przed podaniem możesz posypać wierzch cynamonem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz