Pyszny pasztet z cukinii - zdrowy i łatwy do zrobienia. Super na kanapki :)
SKŁADNIKI:
FORMA 30x14 cm
1 duża cukinia ( ok. 2 kg przed obraniem)
2 marchewki
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
250-300 g żółtego sera
5 jajek
0.5 szklanki kaszy manny
3/4 szklanki bułki tartej
przyprawy: po 2 łyżeczki soli i pieprzu, słodkiej papryki wędzonej
1 łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
WYKONANIE:
1. Obraną cukinię, marchewkę i cebulę zetrzyj na dużych oczkach. Posól i odstaw. Po ok. 20-30 min odlej wodę;
3. Do startych warzyw dodaj przyprawy, jajka, kaszę, bułkę tartą i ser. Całość bardzo dokładnie wymieszaj;
5. Pasztet wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 1.5 h. Wierzch powinien się zrumienić. Krój po całkowitym ostudzeniu - najlepiej na drugi dzień :)
SMACZNEGO :)
Wspaniały. Lubię warzywne pasztety. Zapisuję sobie przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń