Przepis na krem do tego ciasta dostałam od Pani z cukierni. Dodałam do tego ulubione owoce, galaretkę i wyszło pyszne ciasto. Na Święta zrobię je znowu ;)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
KREM BUDYNIOWY:
800 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
ok. 0.5 szklanki cukru pudru
3 pełne łyżki cappuccino
GALARETKA:
2 czerwone galaretki
600ml wrzątku
350 g malin
+ 1 szklanka kawy do nasączenia ( u mnie rozpuszczalna)
WYKONANIE:
4. Dodaj przesiane mąki i zmiksuj ciasto na najmniejszych obrotach lub wymieszaj łyżką. Tylko do połączenia składników;
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 25-30 min. Piecz do suchego patyczka;
7. Resztę mleka zagotuj. Kiedy zacznie się pienić wlej rozmieszane mąki i gotując na małym ogniu mieszaj całość aż powstanie gęsty budyń bez grudek. Odstaw do całkowitego wystudzenia;
11. Przestudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Pierwszy włóż do formy, nasącz kawą i wyłóż 2/3 kremu;
12. Na krem połóź drugi blat ciasta, lekko dociśnij i ponownie nasącz kawą;
13. Galaretki rozmieszaj we wrzątku. Dodaj zamrożone owoce i wymieszaj. Odstaw do lekkiego stężenia;
15. Na galaretkę połóż ostatni blat ciasta i ponownie nasącz kawą;
16. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu. Wstaw ciasto do lodówki aby porządnie stężało. Najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz