Moje dzieci bardzo lubią chleb tostowy. Niestety skład tych gotowych pozozstawia wiele do życzenia.. dlatego piekę im swój - jest pyszny!
SKŁADNIKI:
FORMA 30 x 11 cm
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka ( u mnie owsiane)
0.5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka: oregano i bazylii
1 łyżka oleju rzepakowego
WYKONANIE:
1. Przygotuj rozczyn: w 0.5 szklanki ciepłego mleka rozmieszaj drożdże i cukier. Odstaw na ok. 10-15 min aż zaczną się pienić;
2. Mąkę i przyprawy wsyp do misy robota i wymieszaj. Dodaj resztę mleka, olej i rozczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne;
3. Gotowe ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie ok. 2h);
4. Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 30 min.
* Mleko krowie też będzie okej - śmiało możecie zamienić.
* Ten przepis naprawdę jest banalnie prosty.. robię go zazwyczaj na turbodrzemce młodszego syna i z pomocą starszej córki.. zresztą obejrzyjcie film to będziecie wiedzieli o co chodzi 😂
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz