Uwielbiam to ciacho. Nie dość, że pięknie wygląda, super smakuje to jeszcze jest łatwe do zrobienia. Ideał.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA o śr. 24 cm
BISZKOPT:
3 jajka
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
300 ml śmietanki 30%
400 g serka homogenizowanego naturalnego
ok. 0.5 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
GALARETKA:
500 ml wrzątku
2 galaretki czerwone
400 g owoców ( u mnie mrożone maliny i jeżyny)
+ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
+ słoiczek dżemu ( u mnie wiśnia)
+ mocna kawa ( 0.5szkl) do nasączenia biszkoptu
WYKONANIE:
1. Przygotuj biszkopt: zacznij ubijać białka. Po chwili dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż powstanie gęsta, błyszcząca piana;
4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 20 min. Piecz do suchego patyczka;
6. Żelatynę zalej minimalną ilością wrzątku i dokładnie wymieszaj;
15. Na wierzch ciasta wyłóż tężejącą galaretkę i wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz