Marzenka to wyjątkowo smaczne ciasto. Robię je co roku na Święta bo pięknie wygląda na stole i jest ulubieńcem rodziny.
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
5 jajek
0.5 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki maku mielonego
KREM:
330 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
ok. 2 łyżki cukru pudru
śmietan-fix/żelatyna ( w razie konieczności)
MUS:
2 galaretki czerwone/pomarańczowe
500 ml wrzątku
ok. 250 g owoców ( u mnie maliny)
POLEWA:
100 g czekolady gorzkiej
ok. 5 łyżek mleka
+ 1 opakowanie pierniczków ( ok. 12 szt)
WYKONANIE:
1. Całe jajka (w temp. pokojowej) z cukrem pudrem ubijaj aż do powstania puszystej masy. Zajmie Ci to ok. 15 min;
3. Do ubitej masy jajecznej dodawaj niewielkimi partiami mak z mąką i delikatnie mieszaj. Tylko do połączenia składników;
4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok. 20-25 min;
7. Masę owocową zblenduj na gładko;
11. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj. Jeśli krem jest zbyt rzadki możesz dodać śmietan-fix i ponownie zmiksować lub rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę;
13. W rondelku rozpuść pokruszoną czekoladę z mlekiem. Mieszaj na minimalnym ogniu do uzsykania odpowiedniej konsystencji;
14. Rozsmaruj polewę na wierzchu ciasta ( dośc sprawnie, bo polewa szybko zastyga) i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Nie pozostaje mi nic innego, jak upiec ;-) Pozdrawiam serdecznie - Marzena
OdpowiedzUsuń