Murzynek babci to najlepsze ciasto na świecie:) Od siebie dodałam kilka malin i wyszło PRZEPYSZNIE:)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 x 24 cm
150 g masła
1 szklanka mleka
0.5 szklanki kakao
0.5 szklanki cukru pudru
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 pełne łyżki dżemu wiśniowego
1 szklanka mrożonych malin ( bez rozmrażania) lub świeżych
+ cukier puder do posypania
WYKONANIE:
3. Masę czekoladową przełóż do miski. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Tylko do połączenia składników;
4. Dodaj dżem i ponownie wymieszaj (bądź zmiksuj);
5. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Krótko zmiksuj ciasto, tylko do połączenia składników i na minimalnych obrotach - lub wymieszaj łyżką;
8. Na wierzchu rozsyp maliny i powciskaj je delikatnie do środka;
9. Wstaw murzynka do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 45 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz