Domowa szarlotka to zawsze dobry pomysł. Moja babcia zna najlepszy przepis świata na ten pyszny deser. Oto on :)
SKŁADNIKI:
FORMA 24 x 24 cm
KRUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
200 g masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 1.5 do 2 kg jabłek
1 łyżka przyprawy do szarlotki
cukier (opcjonalnie - ja miałam słodkie jabłka więc nie dawałam)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
180STc - 35 min
WYKONANIE:
1. Obrane i pokrojone jabłka przełóż na patelnię, wsyp przyprawę do szarlotki i smaż aż zmiękną;
4. Połową ciasta wyklej dno formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15min. Drugą połowę ciasta włóż do zamrażarki;
6. Na wierzch zetrzyj drugą połowę ciasta. Wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 35 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz