Ciasto o tej wdzięcznej nazwie znalazłam w zeszycie mamy - zrobiłam na próbę i wyszło super, więc na święta piekę znowu.
SKŁADNIKI:
FORMA 24x24 cm
BISZKOPT MAKOWY:
5 jajek
140g cukru pudru
130g mąki pszennej typ 450
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
60g maku suchego
KREM:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
200 g masła
+ kawa/herbata do nasączenia biszkoptu
+ słoiczek dżemu ( u mnie wiśniowy)
+ opcjonalnie polewa na wierzch
WYKONANIE:
2. Dodaj połowę mąk i maku. Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką. Następnie dodaj resztę mąk, maku i olej. Całość bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszaj;
4. Biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 30 min;
5. Przygotuj krem: całe jajka z cukrem ubij na parze na jasną i puszystą masę ( ok. 10-15 min) a następnie wystudź;
6. Miękkie masło utrzyj na biało mikserem;
7. Dodawaj stopniowo wystudzoną masę jajeczną i delikatnie mieszaj krem łyżką (nie polecam miksera, krem może się zwarzyć);
8. Przestudzony biszkopt przekrój na 2 blaty. Jeden przełóż do formy i nasącz kawą. Rozsmaruj cienką warstwę dżemu;
10.Połóż drugi blat biszkoptu i rozsmaruj resztę kremu. Wierzch udekoruj polewą z czekolady.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz