Królowa Śniegu to ciasto, które przygotowałam w tym roku na mikołajki. Smakowało Mikołajowi i całej rodzinie - wszyscy jedli ze smakiem i prosili o kolejny kawałek. Wyszło przepyszne, dlatego na Święta będzie znowu.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 x 24 cm
BISZKOPT*:
5 jaj w temp. pokojowej
175 g cukru pudru
175 g mąki pszennej
25 g kakao
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM CZEKOLADOWY:
250 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%
100 g czekolady mlecznej
ok. 150 do 200 g kremu czekoladowego
MUS:
2 galaretki czerwone
500 ml wrzątku
ok. 500 g owoców ( u mnie zamrożone maliny i jeżyny)
KREM ŚMIETANKOWY:
330 ml śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
BEZA:
4 białka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
+ 0.5 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
WYKONANIE:
2. Ciągle miksując dodawaj po łyżce cukru pudru;
3. Ciągle miksując wlej cienkim strumieniem żółtka wymieszane z olejem i miksuj tylko do połączenia składników;
4. Dodaj połowę przesianych suchych składników i wymieszaj ciasto bardzo delikatnie łyżką/trzepaczką. Następnie dodaj resztę przesianej mąki z kakao i ponownie wymieszaj całość delikatnie, ale bardzo dokładnie;
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem ( tylko dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 20 min. Po całkowitym ostudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
9. Wyłóż bezę na papier do pieczenia formując kształt i rozmiar tortownicy, w której pieczesz ciasto;
10. Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do 200stC. Po 5 min zmniejsz temp. do 120stC i piecz przez 60 min. Następnie studź bezę w uchylonym piekarniku;
11. Przygotuj krem czekoladowy: ok. 1/3 szklanki śmietanki wlej do rondelka, wrzuć pokruszoną czekoladę i podgrzewaj całość na niewielkim ogniu aż do powstania jednolitej, gładkiej masy;
14. Na koniec wlej przestudzoną, ale nadal płynną masę czekoladową i ponownie zmiksuj całość. Krem może być rzadki, ale przez noc zgęstnieje;
16. We wrzątku rozpuść bardzo dokładnie galaretki;
18. Na krem czekoladowy wyłóż drugi blat biszkoptu i ponownie nasącz go kawą;
20. Przygotuj krem śmietankowy: śmietankę ubij na sztywno ( możesz dodać śmietan-fix lub przygotuj żelatynę wg. przepisu na opakowaniu);
21. Do śmietanki dodaj cukier puder i ponownie zmiksuj;
22. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj rozrobioną żelatynę i ponownie zmiksuj krem;
24. Na koniec przykryj wierzch bezą i lekko dociśnij. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz