grudnia 03, 2022

Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy to obowiązkowy wypiek na świątecznym stole. Dostałam ten przepis od cioci, która pracuje w cukierni i faktycznie jest najlepszy.
ciasta i desery, makowiec, makowiec drożdżowy, domowy makowiec, pyszny makowiec, makowiec zawijany, domowy makowiec na święta




SKŁADNIKI:
na 2 makowce

CIASTO:
500 g mąki pszennej
100 g masła
0.5 szklanki ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży
2 żółtka
ok. 1/4 szklanki cukru pudru
+ masa makowa
polecam z tego przepisu -> KLIK
+ 2 białka

WYKONANIE:

1. Najpierw przygotuj rozczyn: w 1/3 szklanki ciepłego mleka rozmieszaj drożdże z łyżeczką cukru i odstaw na ok. 10-15 min;
2. Resztę mleka z masłem wrzuć do rondelka i podgrzewaj na niewielkim ogniu aż masło się rozpuści;


3. Do misy robota wsyp mąkę, lekko przestudzone mleko z masłem, rozczyn i żółtka. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Następnie przykryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1.5h;
4. W międzyczasie ubij białka na sztywno;
5. Do ubitych białek dodaj ok. 600-700 g masy makowej i wymieszaj;
6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o wymierach ok. 33x23 cm;
7. Wyłóż masę makową na ciasto - zostaw ok. 1cm ciasta na brzegach bez masy;
8. Zwiń ciasno makowce i ułóż łączeniem do dołu;


9. Każdy makowiec zawiń podwójnie w papier do pieczenia zostawiając ok. 1cm luzu i ułóż na blasze;
10. Wstaw makowce do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 40 min. Po przestudzeniu udekoruj lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, makowiec, makowiec drożdżowy, domowy makowiec, pyszny makowiec, makowiec zawijany, domowy makowiec na święta


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger