Makowiec drożdżowy to obowiązkowy wypiek na świątecznym stole. Dostałam ten przepis od cioci, która pracuje w cukierni i faktycznie jest najlepszy.
SKŁADNIKI:
na 2 makowce
CIASTO:
500 g mąki pszennej
100 g masła
0.5 szklanki ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży
2 żółtka
ok. 1/4 szklanki cukru pudru
+ masa makowa
polecam z tego przepisu -> KLIK
+ 2 białka
WYKONANIE:
1. Najpierw przygotuj rozczyn: w 1/3 szklanki ciepłego mleka rozmieszaj drożdże z łyżeczką cukru i odstaw na ok. 10-15 min;
3. Do misy robota wsyp mąkę, lekko przestudzone mleko z masłem, rozczyn i żółtka. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Następnie przykryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1.5h;
6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o wymierach ok. 33x23 cm;
10. Wstaw makowce do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 40 min. Po przestudzeniu udekoruj lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz