Nie kupuję gotowych mas makowych - pełno w nich cukru i niezdrowych dodatków. Od lat robię swoją - jest banalnie prosta, a makowiec z jej dodatkiem genialny.
SKŁADNIKI:
na ok. 1300 g gotowej masy
400 g mielonego maku
ok. 2 szklanki mleka
po ok. 60 g:
rodzynek
suszonych moreli
żurawiny
orzechów nerkowca
100 g skórki cytrynowej/pomarańczowej
4 łyżki miodu
ok. 1/4 szklanki cukru
ok. 30 g masła
WYKONANIE:
1. Mak przesyp do garnka, zalej mlekiem i zagotuj. Następnie odcedź go na gęstym sitku;
3. Morele pokrój w drobną kostkę, resztę bakalii możesz zostawić w całości lub drobniej pokroić - wedle uznania;
4. Odcedzony mak ponownie przełóż do garnka, dodaj orzechy, bakalie, masło, miód i cukier.
5. Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając aż masło się rozpuści. I gotowe:)
5. Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając aż masło się rozpuści. I gotowe:)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz