Piekę to ciasto od kilka lat - zawsze na Boże Narodzenie. To mój znak rozpoznawczy na świątecznym stole - wszyscy je uwielbiają. Ciężko skończyć na jednym kawałku.
SKŁADNIKI:
FORMA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
5 jaj
1/3 szklanki cukru pudru
¾ szklanki mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
KREM:
100 g białej czekolady
330 g śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
opcjonalnie 1/4 szklanki cukru pudru
+ 1 opakowanie pierniczków do dekoracji
WYKONANIE:
1. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
3. Na koniec dodaj przesiane suche składniki i całość bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszaj;
4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 20 min;
5. Przygotuj krem: białą czekoladę rozpuść w rondelku ( lub w kąpieli wodnej) i ostudź;
7. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj krem;
9. Przestudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden przełóż do formy ( jeśli chcesz możesz nasączyć go kawą/herbatą) i rozsmaruj 2/3 kremu;
10. Na krem połóż drugi blat biszkoptu i lekko dociśnij. Rozsmaruj resztę kremu i ułóż na wierzchu pierniczki. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz