Łaciaty Troll to tradycyjny wypiek na Boże Narodzenie - do tej pory zawsze to ciasto piekła babcia. Teraz piekę je ja. Jest przepyszne.
SKŁADNIKI:
FORMA 24 x 24 cm
KRUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
+ 2 białka
MASA SEROWA:
1 kg sera z wiaderka
0.5 szklanki cukru pudru
4 jajka
1 budyń waniliowy
100 g roztopionego, przestudzonego masła
WYKONANIE:
2. Dno formy wyłożonej papierem wyklej dokładnie kruchym ciastem. Podpiecz spód w 180stC przez ok. 15 min;
6. Ciągle miksując wlewaj przestudzone masło. Ma powstać gładka, jednolita masa;
7. Na podpieczonym spodzie wykładaj na zmianę masę serową i makową, tak aby powstała szachownica;
8. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 1h 10min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz