grudnia 17, 2022

Troll - seromakowiec na kruchym

Łaciaty Troll to tradycyjny wypiek na Boże Narodzenie - do tej pory zawsze to ciasto piekła babcia. Teraz piekę je ja. Jest przepyszne.
ciasta i desery, seromak, sernik z makiem, seromakowiec, tradycyjny seromak,ciasta na Boże Narodzenie, seromak na kruchym




SKŁADNIKI:
FORMA 24 x 24 cm

KRUCHE:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
+ 2 białka
MASA SEROWA:
1 kg sera z wiaderka
0.5 szklanki cukru pudru
4 jajka
1 budyń waniliowy
100 g roztopionego, przestudzonego masła

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto;
2. Dno formy wyłożonej papierem wyklej dokładnie kruchym ciastem. Podpiecz spód w 180stC przez ok. 15 min;



3. Przygotuj masę makową: białka ubij na sztywną pianę;
4. Dodam domową masę makową i dokładnie wymieszaj całość;
5. Przygotuj masę serową: ser, jajka, cukier puder i budyń wrzuć do miski i zmiksuj na gładko;


6. Ciągle miksując wlewaj przestudzone masło. Ma powstać gładka, jednolita masa;
7. Na podpieczonym spodzie wykładaj na zmianę masę serową i makową, tak aby powstała szachownica;
8. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 1h 10min.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, seromak, sernik z makiem, seromakowiec, tradycyjny seromak,ciasta na Boże Narodzenie, seromak na kruchym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger