SKŁADNIKI:
FORMA 30x14 cm
400 g mąki pszennej
30 g drożdży
0.5 szklanki ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
0.5 szklanki cukru pudru
2 jajka
+ opcjonalnie rodzynki
KRUSZONKA:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
20 g masła
WYKONANIE:
1. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki przełóż do miseczki i rozcieraj widelcem lub palcami do uzyskania charakterystycznej kruszonki;
2. Przygotuj rozczyn: w 0.5 szklanki ciepłego mleka rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru pudru, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 15 min;
3. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj jajka, resztę mleka, cukier puder, rozczyn i rodzynki(opcjonalnie). Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 1h do wyrośnięcia.
5. Wstaw drożdżówkę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 35-40 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz