Pierwszy raz spróbowałam tych faworków u babci - dostała przepis od koleżanki i koniecznie chciała przetestować. Posmakowały mi bardzo więc upiekłam je u siebie - są bardzo proste do zrobienia, szybkie i super smakują.
SKŁADNIKI:
130 g mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła ( ok. 20g)
3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
+ cukier puder do posypania
180stC ok. 10-12 min bez termoobiegu
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na faworki przełóż do misy robota i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Będzie się trochę kleić;
3. Ciasto pokrój na paski wzdłuż dłuższego boku a następnie w poprzek. Każdy prostokąt nacinaj na środku i przekładaj jeden bok przez środek;
4. Faworki ułóż na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC (bez termoobiegu) na ok. 10-12 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Smak dzieciństwa. Teraz również chętnie po nie sięgamy i już teraz nie możemy doczekać się tłustego czwartku :)
OdpowiedzUsuńZawsze można je zrobić bez okazji:D Nie czekając na tłusty czwartek:)
Usuń