Lambada to klasyk w moim domu. Kiedyś piekła je moja mama - teraz robię je ja. Jest wyjątkowo smaczne a do tego szybkie i naprawdę łatwe. Po każdej imprezie przepis rozchodzi się po znajomych jak świeże bułeczki.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
BISZKOPT:
5 jaj
0.5 szklanki szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
750 ml soku pomarańczowego
2 budynie śmietankowe/waniliowe ( po 40 g każdy)
MASA ŚMIETANOWA:
500 ml śmietanki 36%
3/4 szklanki cukru pudru
2 śmietan-fixy
WYKONANIE:
1. Przygotuj biszkopt: zacznij ubijać białka. Po chwili dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż do powstania sztywnej piany;
3. Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ciasto łyżką - delikatnie, ale dokładnie;
4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 15 min. Piecz do suchego patyczka. Po całkowitym przestudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
6. Resztę soku zagotuj a następnie ciągle mieszając wlewaj powoli rozmieszane budynie - gotuj masę na niewielkim ogniu aż zgęstnieje. Mieszaj, aby nie powstał grudki;
9. Schłodzoną śmietankę zacznij miksować. Po chwili dodaj cukier puder wymieszany z fixami. Miksuj aż do powstania gęstej masy;
10. Na wierzch ciasta wyłóż krem śmietankowy i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniej udekoruj wierzch startą czekoladą.
SMACZNEGO :)
Wygląda niezwykle smakowicie, palce lizać!
OdpowiedzUsuń