Przepis na te placki dostałam od znajomej z Krakowa. Zachwalała je i mówiła, że smakują super. Faktycznie miała rację - ostatnio zrobiłam je na śniadanie i wyszły bardzo smaczne. Nawet dzieci się zajadały.
SKŁADNIKI:
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej ugotowanej wg. przepisu na opakowaniu ( po ugotowaniu ok. 200g)
1 jajko
0.5 cebuli
0.5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki mleka
2 łyżki masła
80 g startego żółtego sera
przyprawy:
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej
odrobina chilli
WYKONANIE:
3. Do dużej miski wsyp wystudzoną kaszę jęczmienną, jajko, mąkę, mleko, cebulkę, starty ser i przyprawy. Całość wymieszaj dokładnie łyżką lub mikserem;
4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż placki na rumianio z obydwu stron. Ja podaję je z sosem czosnkowym.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz