Próbowałam tego ciasta na urodzinach koleżanki - smakowało super i ładnie wyglądało na stole więc poprosiłam o przepis.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
2 opakowania herbatników kakaowych ( po 250g każde)
1 opakowanie podłużnych biszkoptów (200g)
2 łyżki kawy zalane minimalną ilością wrzątku do namoczenia biszkoptów
KREM:
500 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
2 śmietan-fixy
ok. 2-3 łyżki cukru pudru
+ 1 łyżka dżemu/marmolady
+ 3 łyżki kawy cappucino
+ 1 słoiczek dżemu wiśniowego
POLEWA:
2-3 łyżki śmietanki 30/36%
50 g mlecznej czekolady
WYKONANIE:
4. Dodaj mascarpone i zmiksuj krem a następnie podziel na pół;
12. Przygotuj polewę: w rondelku mocno podgrzej śmietankę, następnie dodaj pokruszoną czekoladę, wyłącz palnik i mieszaj aż powstanie gładka polewa;
13. Wierzch ciasta polej polewą i wstaw całość do lodówki na min. kilka godzin.
SMACZNEGO :)
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń