Czy pączki bez obrączki się liczą? Polecam ten przepis ze względu na banalne wykonanie - to specjał mojej cioci. Bardzo lubię je robić:)
SKŁADNIKI:
0.5 kg mąki pszennej
8 g suchych drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
3 żółtka
ok. 0.5 szklanki cukru pudru
80 g roztopionego masła
3 łyżki wódki
konfitura na nadzienie
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
2. Do misy robota wsyp mąkę, cukier puder, resztę mleka, roztopione masło, jajka i rozczyn. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2h;
4. Szklanką wycinaj okręgi. Na środek każdego nakładaj łyżeczkę marmolady i dokładnie sklejaj pączki. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min;
5. W garnku rozgrzej tłuszcz. Wkładaj pączki a kiedy się zrumienią przekręcaj na drugą stronę. Usmażone pączki odsączaj na papierowym ręczniku a kiedy wystygną posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
idealne pączusie
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń