Wymyśliłam sobie to ciasto na osttani weekend - wyszło bardzo smaczne, więc na pewno będę je robić częściej.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
KRUCHE:
2.5 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
5 żółtek
0.5 szklanki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczk proszku do pieczenia
MASA:
1000 g śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru
5 białek
1 budyń waniliowy
1 budyń czekoladowy
+ 450 g mrożonych wiśni
WYKONANIE:
1. Mąkę, pokrojone na kawałki masło i resztę składników na kruche wrzuć do misy robota i wyrabiaj aż powstanie gładkie, jednolite ciasto;
3. Spód ciasta wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC i podpiekaj ok. 15min;
5. Dodaj śmietanę w temp. pokojowej i krótki zmiksuj masę na niewielkich obrotach - tylko do połączenia składników. Następnie podziel masę na 2 równe części;
6. Do jednej miski dodaj jasny budyń i krótko zmiksuj masę;
9. Na jasną masę wyłóż ciemną część;
10. Na wierzch zetrzyj drugą połowę ciasta z zamrażalnika. Całość wstaw do piekarnika (na najniższą półkę) nagrzanego do 180stC na ok. 90min.
SMACZNEGO :)
Czy wiśnie mrożone można zastąpić powidłami czy będzie już za słodko?
OdpowiedzUsuńJeżeli dajemy ciasto na najniższą półkę w piekarniku to czy pieczemy wtedy gora-dół czy tylko góra bo spod jest podpieczony?