Przepis na uproszczoną wersję snikersa dostałam od koleżanki. Na ostatni weekend zrobiłam to ciasto pierwszy raz i okazało się hitem. Ładnie wygląda, szybko się je robi, dobrze się kroi a co najważniejsze super smakuje.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24 x 24 cm
2 opakowania herbatników maślanych
2 budynie po 40g ( śmietankowy i czekoladowy)
800 ml mleka
200 g miękkiego masła
1 puszka kajmaku
2-3 duże łyżki masła orzechowego
ok. 2-3 łyżki cukru pudru
ok. 0.5 szklanki orzeszków niesolonych
2-3 łyżki śmietanki 30/36%
WYKONANIE:
2. Resztę mleka zagotuj. Następnie ciągle mieszając wlej rozmieszany proszek budyniowy i mieszaj aż powstanie gładki, gęsty budyń. Następnie odstaw go do wystudzenia;
4. Resztę mleka zagotuj. Następnie ciągle mieszając wlej rozmieszany proszek budyniowy i mieszaj aż powstanie gładki, gęsty budyń. Następnie odstaw go do wystudzenia;
5. Przygotuj masę czekoladową: 100 g miękkiego masła utrzyj na jasny puch. Następnie dodawaj stopniowo przestudzony budyń czekoladowy i miksuj do uzyskania jednolitego kremu;
7. Przygotuj masę śmietankową: 100 g miękkiego masła utrzyj na jasny puch. Następnie dodawaj stopniowo przestudzony budyń śmietankowy i miksuj do uzyskania jednolitego kremu;
9. Na dnie formy ułóż warstwę herbatników a następnie rozsmaruj równomiernie połowę kremu kajmakowego;
10. Ułóż drugą warstwę ciastek;
12. Ułóż trzecią warstwę herbatników i wyłóż resztę kremu kajmakowego. Wyrównaj wierzch;
13. Do rondelka przełóż śmietankę i pozostały kajmak. Podgrzewaj na minimalnej mocy palnika i mieszaj aż powstanie jednolita masa;
15. Wierzch ciasta posmaruj polewą. Wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz