Pszczółka to bardzo proste a jednocześnie efektowne ciasto. Sprawdzi się idealnie na nadchodzącą Wielkanoc. Goście będą zachwyceni :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
1 opakowanie kakaowych herbatników ( 250g)
MASA:
1 kg sera z wiaderka
2 serki waniliowe ( po 125/130g każdy)
2 galaretki brzoskwiniowe/pomarańczowe
400 ml wrzątku
MUS:
4 połówki brzoskwiń
300 ml odlanego syropu z brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa/pomarańczowa
+ 2 puszki brzoskwiń
+ ok. 30 g czekolady gorzkiej/mlecznej
woreczek foliowy z odciętym rożkiem do dekoracji
WYKONANIE:
3. Zacznij miksować masę serową, wlewaj powoli przestudzone galaretki i miksuj masę aż będzie jednolita. Odstaw ją do wystudzenia i delikatnego stężenia;
5. Dodaj brzoskwinie i zblenduj całość na gładki mus. Odstaw do delikatnego stężenia;
6. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przełóż do woreczka z odciętym rożkiem (lub do rękawa cukierniczego);
7. Wybierz 9 połówek brzoskwiń, osusz je delikatnie papierowym ręcznikiem a następnie narysuj czekoladą oczka i paski. Odstaw pszczółki aby czekolada całkowicie zastygła;
8. Na dnie formy ułóż warstwę herbatników a następnie wylej krem serowy. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 30 min aby stężało;
9. Następnie wylej lekko tężejący mus brzoskwiniowy i poukładaj pszczółki. Następnie wylej lekko tężejący mus brzoskwiniowy i poukładaj pszczółki. Możesz dodatkowo zrobić skrzydełka z migdałów. Wystarczy delikatnie naciąć pszczółkę i włożyć dwa płatki migdałów. Całość wstaw do lodówki na min. 5-6h a najlepiej na całą noc. Całość wstaw do lodówki na min. 5-6h a najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz