Robię to ciasto zawsze kiedy mamy ochotę na coś szybkiego do kawy - jest smaczna, dobrze się kroi i smakuje gościom.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
BISZKOPT:
4 jajka w temp. pokojowej
160 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
+ 2 kg jabłek
2 galaretki ( u mnie cytrynowe)
+ 250 ml śmietanki 36%
1 śmietan-fix
250 g serka mascarpone
+ opcjonalnie polewa do dekoracji
WYKONANIE:
2. Ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier puder;
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 25-30 min. Piecz biszkopt do suchego patyczka;
7. Wyłącz palnik, wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj;
9. Schłodzoną śmietanę ze śmietan-fixem ubij na sztywno;
11. Krem śmietankowy wyłóż na masę jabłkową i wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniej możesz udekorować wierzch wiórkami z czekolady bądź polewą.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz