marca 11, 2023

Wiolonczela

Robię to ciasto zawsze kiedy mamy ochotę na coś szybkiego do kawy - jest smaczna, dobrze się kroi i smakuje gościom.
ciasta i desery, szarlotka na biszkopcie, jabłecznik, proste ciasto z jabłkami, szarlotka z kremem, pyszna szarlotka, łatwy przepis na szarlotkę





SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

BISZKOPT:
4 jajka w temp. pokojowej
160 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
+ 2 kg jabłek
2 galaretki ( u mnie cytrynowe)
+ 250 ml śmietanki 36%
1  śmietan-fix
250 g serka mascarpone
+ opcjonalnie polewa do dekoracji

WYKONANIE:

1. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę;
2. Ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier puder;
3. Ciągle miksując dodwaj powoli żółtka;
4. W dwóch turach dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj ciasto;


5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175stC na ok. 25-30 min. Piecz biszkopt do suchego patyczka;
6. Jabłka zetrzyj na drobnych oczkach a następnie zesmaż na dużej patelni;
7. Wyłącz palnik, wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj;
8. Gorącą masę jabłkową wyłóż na biszkopt i odstaw w chłodne miejsce do przestudzenia i stężenia;


9. Schłodzoną śmietanę ze śmietan-fixem ubij na sztywno;
10. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj krem - tylko do połączenia składników;
11. Krem śmietankowy wyłóż na masę jabłkową i wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniej możesz udekorować wierzch wiórkami z czekolady bądź polewą.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, szarlotka na biszkopcie, jabłecznik, proste ciasto z jabłkami, szarlotka z kremem, pyszna szarlotka, łatwy przepis na szarlotkę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger