kwietnia 01, 2023

Brzoskwiniowec

Przepis na to lekkie i proste ciasto dostałam od znajomej. Zapowiadało się fajnie, więc zrobiłam na weekend jako próbę przed Wielkanocą i faktycznie jest super. Zrobię je znowu na święta.

ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto z galaretką i brzoskwiniami, ciasto z kremem śmietankowym, ciasto na maślanym spodzie, szybkie ciasto, ciasta na Wielkanoc



SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

SPÓD:
250 g herbatników maślanych ( u mnie pełnoziarniste)
130 g masła
20 g czekolady gorzkiej
KREM:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 36%
opcjonalnie 15 g żelatyny zalanej minimalną ilością wrzątku
WIERZCH:
5 połówek brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe/pomarańczowe
700 ml wrzątku

WYKONANIE:

1. Galaretki rozpuść dokładnie we wrzątku i odstaw do delikatnego stężenia;


2. Masło z czekoladą rozpuść na niewielkiej mocy kuchenki i odstaw;
3. Herbatniki zmiel na piasek;


4. Do herbatników dodaj roztopione masło z czekoladą i wymieszaj;
5. Na dno formy wyłożonej papierem wyłóż masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadź i mocno ugnieć łyżką;
6. Przygotuj krem: serek, śmietankę i cukier puder przełóż do dużej miski i zmiksuj. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka - dodaj rozrobioną żelatynę i ponownie zmiksuj;


7. Wylej masę śmietankową na spód i wstaw ciasto do lodówki aby lekko stężało;
8. Pokrojone w plastry brzoskwinie powciskaj delikatnie w krem a następnie zalej delikatnie galaretką. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.




SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto z galaretką i brzoskwiniami, ciasto z kremem śmietankowym, ciasto na maślanym spodzie, szybkie ciasto, ciasta na Wielkanoc


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger