Przepis na to lekkie i proste ciasto dostałam od znajomej. Zapowiadało się fajnie, więc zrobiłam na weekend jako próbę przed Wielkanocą i faktycznie jest super. Zrobię je znowu na święta.
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
SPÓD:
250 g herbatników maślanych ( u mnie pełnoziarniste)
130 g masła
20 g czekolady gorzkiej
KREM:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 36%
opcjonalnie 15 g żelatyny zalanej minimalną ilością wrzątku
WIERZCH:
5 połówek brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe/pomarańczowe
700 ml wrzątku
WYKONANIE:
1. Galaretki rozpuść dokładnie we wrzątku i odstaw do delikatnego stężenia;
5. Na dno formy wyłożonej papierem wyłóż masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadź i mocno ugnieć łyżką;
6. Przygotuj krem: serek, śmietankę i cukier puder przełóż do dużej miski i zmiksuj. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka - dodaj rozrobioną żelatynę i ponownie zmiksuj;
8. Pokrojone w plastry brzoskwinie powciskaj delikatnie w krem a następnie zalej delikatnie galaretką. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz